I en tid hvor den teknologiske udvikling påvirker alle aspekter af et samfundslivet og i eksponentiel hast stiller nye høje krav til omstillingen på arbejdsmarkedet, er det ikke overraskende, at STEM (Science, Technology, Engineering og Mathematics) stjæler billedet i udviklingen af vores uddannelsessektor.
Skaberlyst i fokus. Da vi besøger sommerskolen mandag eftermiddag, står solen højt. Igennem et åbent vindue i en rød container kan vi høre en masse børn fulde af energi. Inde i containeren har børnene i løbet af dagen brainstormet over, hvilken virksomhed de vil skabe.
De to teknologientusiaster, René Bremer Sinkbæk og Mads Krogsgaard, har startet et ambitiøst projekt i Ringkøbing-Skjern kommune. Idéen er at udstyre kommunen med Makerspaces, som er et kreativt værksted, hvor man kan realisere sine idéer med teknikker som 3D-print, træsløjd, lodning og programmering.
Aldrig har vejen fra idé til realisering været kortere. I en tid, hvor der stilles store krav til, at viden skal anvendes i praksis, er et makerspace svaret!
Hvad er et spil for noget? Og hvordan designer man sit eget spil? Man kunne fristes til at tro, at spildesign kræver en computer, men man kan hurtigt komme i gang med materialer, I allerede har i klasselokalet eller børnehaven.
Læringsteknologier vinder hurtigt indpas i dagtilbud og skoler. Trendsættere og forskere har i det seneste år udpeget makerspaces som den helt store fornyelse i skoleverdenen. Etableringen af kreative, teknologiske læringsmiljøer synes at være i gang alle vegne. Vi vil som altid være på forkant med udviklingen.
Fantasien fik frit løb på bagsværd skole da Gladsaxe kommune sammen med hippomini gennemførte et fire ugers pilotprojekt i efteråret 2016, hvor den normale klasseundervisning gjorde plads for digitale læringsmiljøer.
Fra Future Classroom Lab´s læringszoner til FabLab@SCHOOL projektets digitale produktionsværksteder i det jyske, ekperimenteres der i professionen med, hvordan nye former for indretning påvirker den læring, som finder sted. Fælles er, at nye læringsmiljøer understøtter nye læringsstile og strategier, hvor kreativitet, kollaboration, interaktion, selvevaluering og kritisk problemløsning stimuleres og spiller en væsentlig rolle.
I Future Classroom Lab, fremtidens klasseværelse, er teknologi rigtig meget mere end den blanke glasflade, de fleste elever forbinder med teknologi.
SAM Labs’ prisvindende elektroniske kits gør STEM (Science Tecnology, Engineering & Math) til en leg. Direktør og grundlægger af SAM Labs, Joachim Horn, har altid fokuseret på at vække nysgerrigheden og kreativiteten hos børn i alle aldre.