Fra legegrupper til læringsgrupper med Easi-Scope
-
OPTIMUMM
Læring og leg med Easi-Scope
Da jeg jo til dagligt, som ansat i Microsoft, ikke har elever mellem hænderne har jeg gennemført et eksperiment med mine egne børn i stedet. Ideen var en udvikling af de traditionelle legegrupper (en gruppe på 4-6 børn med hjemme og lege hos hinanden på skift for at fremelske nye relationer i klassen) og afprøve nogle ideer til Easi-Scope- forældreinddragelse. Konkret gik jeg fra legegruppe til læringsgruppe. Det vil sige jeg havde stadigvæk en gruppe børn fra min ældste søns klasse, med hjemme hos os, men med en IT-læringsaktivitet indlagt.
Easi-Scope
Jeg havde fået fingrene i nogle digitale USB lupper, som er meget nemme og robuste at bruge (Easi-Scope fra Hippomini) og passer fint med f.eks. med en Windows 8 Pro tablet. Bevæbnede med muligheden for at forstørre alt i vores umiddelbare nærhed med op til 43 gange, gik vi i krig med at udforsker have, legetøj, fødevarer og meget mere.
Et billede af en T-shirt forstørret var rigtig godt til vise hvordan tøj er vævet. Karryen fra køkkenskuffen afslørede hurtigt at den jo er sammensat af ret forskellige krydderier og ligeledes var de popcorn jeg havde brugt til at bestikke ungerne med så de syntes det var en god legegruppedag rigtig spændende at studerer. Til sidst lavede vi quizzer hvor drengene og pigerne i gruppen lavede billeder til hinanden og da ungerne blev hentet fik forældrene også lige lov at se om de kunne gætte hvad billederne forestillede.
For at fuldende genbrugsideen har jeg efterfølgende sendt en Power Point til N/T læreren så legegruppe børnene kan lave quizzen med deres kammerater oppe i skolen. Det er jo vigtigt med et publikum til læringsprocessen! Man kan se quizzen i Power Pointen Legegruppens miniverden- det er nogle superinteressante fotos – og så står svarene på hovedet på hver slide hvis man må give fortabt og ikke kan gætte billedet).
Godt mix af læring og leg
Eftermiddagen var et godt mix af læring og leg, hvor vi udforskede hvorledes tings struktur så ud og var fascinerede i fællesskab uden at det blev pligtagtigt eller mindede for meget om skolen. Den Windows 8 tablet PC + USB digital lup vi brugte, fungerede rigtig godt som et fælles tredje, der bandt børn og mig selv sammen omkring en natur/teknik udforskning og ville være et godt stillads for andre forældre der vil prøve at introducerer læringselementer for legegrupper mv. Jeg kunne sagtens forestille mig andre emner (fx byg en sej Lego ting og lav en reklamefilm for dit produkt), men Easi-Scopet havde klart en Wow factor som løftede dagen.
Forældrepatruljen
Forløbet har i øvrigt givet mig blod på tanden ift. forældreinvolvering. Dels fordi det jo et et tema som skolereformen lægger op til, men mest af alt, fordi det er vildt sjovt og givende at lave læringsgrupper eller lignende projekter. En mulig ramme omkring sådanne aktiviteter kunne være en “forældrepatrulje” altså en gruppe forældre, der arbejder sammen med lærere og elever om at få gode ideer og sprede dem i forældregruppen. Det ville naturligvis kræve en lærergruppe som er klar på og har tid til at blive forstyrret, indgå i dialog og udfordrer forældrepatruljen, så en lærer som fast kontaktperson vil nok være et must.
Og jeg tror at ideen især vil fungere godt de steder hvor man allerede tænker i netværksdannelser – f.eks. vil forældrepatruljen kunne være et godt supplement og støttekorps til en digital elevpatrulje. Jeg tror at der på rigtig mange skoler vil være en flok forældre, der ville engagere sig i sådan en patrulje og kunne bidrage til skolens udvikling på en helt konkret facon. I hvert fald vil jeg selv gå i gang med at teste ideen af.
Skrevet af David Garde-Tschertok, Far og nu Konsulent ved Styrelsen for It og Læring v/Ministeriet for børn, uddannelse og ligestilling